BAR TANIMI VE TÜRLERİ

BAR TANIMI

Bar, sosyal amaç ile bir araya gelme yeri ve iş temasların oluşturulduğu resmi olamayan bir yerdir. Çoğunlukla kokteyllerin sunulmasından dolayı onları kokteyl barları olarak adlandırabiliriz. Günümüzde bar, alkollü ve alkolsüz içeceklerin sunulduğu her yeri, örneğin; diskoları, gece kulüplerini, pubları, kulüpleri ve restoranları içermektedir.

1-KOKTEYL  BAR

Tam boyutu görmek için tıklayınız.
Kokteyl barları ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği için tanımlama yapmak çok zor ancak şunu söylemeliyiz ki bütün kokteyl barlar çok çeşitli kokteyl ve karıştırılmış içecek sunarlar. Buralarda masa servisinide içine alan kaliteli bir servis ve çok değişik markalarda içecek vardır. Bazıları bira olarak fıçı bira sunarlar, bazılarında sıcak alkol içermeyen çay ve kahve gibi içecekler vardır. Personel bar yöneticisinin veya şef barmenin yönetimi altında  çalışır. Bar kendisi taşınmaz bardır ve taşınmaz bar makineleri olabilir, dekorasyon ve montaj yüksek standartlardadır.

2-
SERVİS BAR

Bu tür bar temel fonksiyonu müşteriye servisi garson aracılığıyla yapmasıdır. Bu tür barların çoğunluğunda çok içecek yelpazesi vardır ve şarap şişe ile servis yapılır. Fonksiyonu bir restoran işletmeciliği gibidir. Bar sabitleştirilmiş olmalı ve bar tezgahı kokteyl barınki gibi olmalı. Gözlerden uzak bir yerde olduğu için aşırı kaliteli bir dekorasyon gerektirmez.


3-FONKSİYONLU  BAR



Bu tür bar sürekli değil geçicidir, kısa ve meşgul zaman dilimleri için esnek bir servis sağlar. Daha fazla esneklik olması için sabit makineler ve yüksek bar tezgahı yoktur. Kolayca toplanan ve açılabilen değişik amaçlara hitap edecek ölçü ve şekli alabilir. Bu tür bir işlev sunulacak içkilerin çeşitliliğini sınırlamakta bu yüzden bir çok müessese bir çok seçkin içecek, çok farklı marka sunabilmek için sabit bar kullanmaktadır.

4-ŞARAP  BARI


Şarap barı normalinde sadece şarap ve şaraplı ürünler sunar, yinede bazı barlar birada  sunmaktadır. Alkol, likör ve kokteyl yoktur. Bu tür barlar genelde restoran, hafif yiyecek ve bar olarak  işletilirler. Peynir çeşitleri mevcuttur, sıcak ve soğuk yiyecek yelpazesi  geniştir. Bazen  içki  servisi  restorandan  daha  basit  olan  yiyecek  servisine  bağlıdır.  Bu  tür  müesseselerde  sabit  makinalar  ve  yüksek  tezgah  içeren  bar  vardır.



5-RESTORAN  BAR








Bir restoran bar, iyi bir restoran, iyi bir kokteyl bar, fark olarak içecek servisini restoran imkanlarını kullanan (yemek yiyen) müşterilerine sadece içecek servisi yapar. Bazen daha çok küçük müesseselerde restoran bar, bardaki müşterilere ayrıca servis yaparken “dispense bar” ın yapmış olduğu fonksiyonuda yapar. Böyle bir barın görünümü kokteyl bar gibidir. Bütün bar genelde hemen müessese girişinde görülür ve aynı zamanda resepsiyon olarak kullanılır.



6-CAFE  BAR








Sadece bazı ülkelerde bulunur sınırlı miktarda içecek çeşidinin yanısıra hızlı ve iyi yiyecekler sunulur, buluşma yeri veya yolcuların kullandığı yer olarak popülerdir, öneriler üzerine aileler gelip giderler.



7-HAVUZ  BAR (POOL BAR)





















Yüzme havuzlarında içeride veya dışarıda bulunurlar, bazen havuzun içinde bulunur. Yüzücülerin sudan çıkmadan oturarak yada durarak içebilmeleri içindir. Büyük bir ihtimalle bu tür barlarda cam bardak kullanılmaz. Çünkü, kırık parça büyük bir tehlike oluşturacaktır. İçecekler plastik bardaklarda servis edilirler. Bazı havuz barlar hafif yemekte sunarlar, içecek sayısı sınırlıdır. Bunun ana sebebi müşteriler az alkollü ve rahatlatıcı içecek almayı tercih ederler. Açık olduğu saatler havanın durumuna bağlıdır. Genellikle hava karardıktan sonra kapanırlar.

8-SAHİL  BAR (BEACH BAR)


Havuz barın birçok koşulu geçerlidir, fark ise barın sahilde olmasıdır. Bu müesseseler çoğunlukla yemek yemek için sahili terk etmek istemeyen müşteriler için basit bir restoran veya hafif yemek servisi yaparlar.

9-PİYANO  BAR


Piyano eğlencesi sunan bardır, barın şekli herhangi bir şekilde olabilir büyük şehirlerde kokteyl bar görünümü verilse bile bu öyle değildir. Bazen piyano müziği fon olarak çalmaktadır, bazen kabare müziği şeklinde yada birden daha fazla şarkıcının olduğu ve müşterileri de şarkıya katılmaya teşvik ederek hep birlikte şarkı söylenir.

10-IRISH PUB BAR

İrlanda kültüründe çok önemli bir yeri olan bar türüdür. Kelime anlamı olarak "İrlanda Bar" demektir. Kendine has dekorasyonları, insanların sohbet etmesini engellemeyen müzikleri ve lezzetli biralarıyla tanınan IRISH PUB'ların en büyük özelliği, insanların buraları bir ‘sosyalleşme’ ortamı olarak görmesidir. Irish publarda insanlar sadece içki içmez; aynı zamanda toplantılar, dinletiler, hatta ev kadınlarının bizdeki ‘gün’e benzer buluşmaları, Irish publarda yapılır. İnsanlar, iş çıkışı arkadaşlarıyla, akrabalarıyla, iş görüşecekleri kişilerle Irish publarda buluşur. Futbol maçları, rugby, kriket, basketbolu Irish publarda takip ederler. IRISH PUB'lar, fiyatları makul olan mekanlardır.

11-AMERİCAN BAR




Amerika dan bütün dünya ülkelerine yayılan klasik bir bardır.Amerikan bar önünde oturan misafirlere,bariyerin arkasındaki barmen tarafından içki hazırlanarak servis edilen bardır.
Misafirler bar bankosunun önünde,kendi ekseni etrafından 360 derece dönen tabure veya bar sandalyelerinde oturur.Bir taraftan barmen tarafından hazırlanan ve servis edilen içeceklerini içerler,
diğer taraftanda barmen ile yada yanındaki misafirlerle sohpet ederler.
Amerikan barların en büyük özelliği,burada satılan içeceklerdir.Amerikan barlarda daha çok amerikan içecekleri(viskiler)ve kokteyller servis edilir.
Kokteyl ve viskilerden başka ispirtolu içkiler (kanyaklar,cinler,votkalar,Rumlar),likörler,biralar,alkolsüz içeceklerde servis edilir.İçeceklerle birlikte cips,çerez,kuruyemiş vb.de servis edilir.

12-SNACK BAR


Bir taraftan amerikan barda olduğu gibi misafirlerin içecek siparişlerini karşılanırken diğer taraftan bunların yanında misafirlerin snack türü aperatif yiyecek ihtiyaçlarının giderildiği barlardır.
Snack bar için Amerikan barla Restaurantın birleşmesinden oluşan bardır diyebiliriz.Snack barda tezgahlar daha uzun ve aynı zamanda salonda daha geniştir.
Snack barda öğlen ve akşam saatlerinde hazırlanması ve servisi kolay yiyecekler sunulur.
Amerikan barda bulunan içecekler snack bardada bulunur.Bunlara ilaveten çay,kahve,dondurma ve sütlü içeceklerde bulunur
.Snack barı restaurantlardan ayıran en büyük özellik ise menüdeki yiyecek ve içeceklerin servis şeklidir.İçecekler genelde bardakla servis edilir.Tüm şişe içecekler şişesiyle servis edilir.
Snack barda masalardaki mise en place de farklıdır.Masada kültaplası, menaj takımı, ketçap,mayonez,şeker vb.bulunur.



Hiç yorum yok

Mr.Bartender Turkey Türkiye'nin En Büyük Bar Blogger'idir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.