BAR EKİPMANLARI

Bar deskinde oturan misafir merakla barmeni izler. Çalışmasını, seri hareketlerini, çalışma arkadaşları ile uyumunu, misafirlere olan diyaloğunu, barın içindeki ahengi izler. Barmen sahnededir ve  misafire görsel keyif yaşatmak  işinin bir parçasıdır.  Sahnede misafiri etkilemenin, bir yolu da kullanılan ekipmanların çeşitliliğidir. Bu aletler barmenin mesleğinden daha fazla tatmin olup, keyif almasına da yardımcı olur.

Barınızda;  bir takımı olmazsa olmaz, bir kısmı ise olabileceklerden oluşan, detaylı bar ekipman listesini sunarız :




1- Shaker : Shakerlar genellikle paslanmaz çelikten yapılır. 2 ve ya 3 parçalı olanları vardır. Küçük kapak, süzgeci olan orta kısım ve alt kısımdan oluşan üç parçalı standart shaker dan başka (sağdaki resim), bir de iki parçalı “Boston Shaker” vardır(soldaki resim). Boston Shaker lar 2 eşit parçadan oluşur ve daha büyükçedir. Shaker iyi karışması gereken içkilerin çalkalandığı karıştırma kabıdır. İçine daima buz konularak kullanılır. Asla gazlı içecekler koyulmaz.






2- Mixing Glass : Genellikle camdan yapılan, genişçe bardaklardır. Shaker gibi çalkalama gerektirmeyen, geniş bir kapta karıştırmanın yeterli olduğu kokteyller mixing glass ta hazırlanır. Bardağın içine konulan içkiler birkaç parça buz ile birlikte bar kaşığı ile karıştırılarak bardağa süzülür.  




3- Blender Taze meyvelerle  ve ya buzun parçalanması gereken kokteyllerin yapımında blenderlar  kullanılır. Bazense sheker ın küçük kaldığı,  ikiden fazla siparişin çıkarılması gereken yoğun zamanlarda kullanılır ki – barmen için pratikliktir – yapılan kokteylin rengi, köpüğü vb. shaker da yapılandan farklı olacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Kapağın ortasında çıkan plastik ölçek benzeri kısım; evet ölçektir 🙂 Ayrıca bu kısımdan karışan içeceğin içine eklemek istediğiniz şurup meyve ilavesi vb. yapabilirsiniz. En çok kaybedilen kısım da budur, dikkat etmek gerekir. Makine  üst haznesi tam olarak oturmadan çalıştırmaya, tam olarak durmadan üst hazneyi çıkartmaya kalkmayın. Burada bulunan veya üst haznenin altında bulunan  plastik dişleri sıyırabilirsiniz. Bu da en çok yaşanan sıkıntılardan biridir. Makinelerde motor kısmına kolay kolay bir şey olmazken üst hazne çok çabuk yıpranabilmektedir. Bu kısım parçalarının fiyatı makinenin yenisinin fiyatına yakındır.



4-Bar Mixer :  Özellikle milk shake, ice coffe vb. sütlü – kremalı içeceklerin karıştırılmasında kullanılır. İyi bir karışım, hoş bir köpük elde edilir.




5- Strainer : Çelik içki süzgeçi. Kokteyli süzmek için kullanılır. Özellikle kendinden süzgeci olmayan Boston shaker da ve kremalı içeceklerin köpüklerini ayırmada yardımcıdır.






6- Glass Rimmer : Rimmer bardağın dudağına tuz ya da şeker ile çevrelemek (gerdan çekmek) için kullanılır. En üstte ince bir sünger vardır. Bardağın dudakları limon suyu veya su ile ıslatılan bu süngere değdirilir. Islanan bardak ağzı diğer katlarda bulunan tuz veya şekere değdirilerek gerdan çekilmiş olur. Gerdan çekerken önemli olan bardağın her noktasının ince ve eşit bir şekilde tuz veya şekerlenmiş olmasıdır.





7- Ice crusher (buz kırma aletleri) : Buz kırma makineleri kollu ve ya elektrikli olabilir. Pek çok çeşidi mevcuttur.






8- Stopper : Bazı gazlı içecekler ile şarapların ve şampanyaların açıldıktan sonra hava almasını önlemek için üretilmiş şişe tıpalarıdır.






9-Jigger: İki taraflı içki ölçeğidir. Büyük tarafı 4 ve ya 5 cl’dir,  diğer tarafı da yarısı kadar. İşletmenizin belirleyeceği standarda göre 4 cl ya da 5 cl olanından tercih etmelisiniz.





10-Muddler : Mojito ve Caipirinha gibi ezilerek ( smash ) yapılan kokteyllerde kullanılan havan elidir.




11- Bar Caddy : Barda belirli bölgelere koyularak küçük istasyonlar kurulmasını sağlayan kutulardır. İçine peçete, coaster, pipet, karıştırma çubuğu, kibrit gibi malzemeler koyulur.



12- Pourer : Şişe ağızlarına takılarak sıvının daha muntazam ve dengeli dökülmesini sağlayan aparatlardır.




13- Polikarbon Pourerlar : Barda kullanılan meyve sularının vb. koyulduğu saklama kaplarıdır. Kendi özel kapakları ve dökücü aparatı vardır. Pet şişelere doldurulması sakıncalı olan taze meyve suları bu kaplarda muhafaza edilmelidir.








14-Garnitür kabı ( Condiment box -condiment dispenser ): Garnitürleri içerisine konulduğu kaptır.





15-Bar Mat ( Mat ) : Büyükleri istasyonda, küçükleri ise servis alanında veya shaker vb. suyunun süzülmesi gereken malzemelerin dizildiği yerlerde kullanılan, plastik ekipmanlardır. Mojito yaparken etrafa saçılıp gıcık eden kırık buzlar için çözümdür.




16-Bar bıçağı ( Bar knife ) –lazerli olmamalı-


17-Rende ( Grater ) 

18-Bar Kaşığı ( Bar Spoon ): Mixing glass ın ve bardağın içindeki içeceği rahatlıkla karıştırabilecek uzunluktadır. Arkasında düz kısım olan modelleri, mojitodaki nane ve lime limon gibi  ezilmesi gereken ürünler için kullanılır. 


19-Buz Kovası (Ice Bucket) –  Buz Maşası (Ice Tong)


20 -Buz Küreği (Ice Scoop)


21-Citrus Zester  ( Stripper  ): Portakal ya da limonun kabuğunun peel olarak soyulmasında kullanılan alettir.



22-Parizyen Kaşık  ( Parisian Spoon ):Stripper'e benzer tarafı olan Parizyen Kaşık'ların amacı garnitürlere şekil vermek ve kokteyl süsü çıkarmaktır.



23-Tirbuşon (Corkscrew):Şişelerin ağzındaki mantar tıpaları çekip çıkarmaya yarayan ve kulplu ince, metal bir burgudan oluşan barın olmazsa olmazlarından bir araç.





24-Kesim Tahtası ( Cutting Board )




25-Limon Sıkacağı – Lemon Squeezer



26-(Punch) Bowl : 

27-Katı Meyve Sıkacağı  ( Juicer ) : İyi bir marka tercih edilmeli! Kötü markaların yoğun kullanımda motorları yandığı gibi, meyvenin suyunu çıkarmaktan ziyade posa çıkartıyor, verim düşüyor. Ayrıca en fazla temizlik esnasında parçaları zarar gördüğünden kolay temizlenebilir olanları tercih edilmeli.




28-Saklama Kapları (Storage box)




29-Buz Makinesi ( Ice Machine) 




                               30-Narenciye Sıkacağı ( Citrus Juicer )



                            31-Karlama Makinesi  ( Frozen Machine ) 




32-Çerez Makinesi


33-Espresso Makinesi




34-Kahve Öğütücüsü ( Coffee Grinder )


                                   
                                      35-Filtre Kahve Makinesi 



                                  36-Türk Kahvesi Makinesi


                            
                                  37-Çay Kazanı ve ya Semaver







  38-Süt Köpürtme Potu ( Coffee Pitcher )




                           
                                39-Poşet Çay Kutusu  (  Tea Box )


                                     40-Bira Kulesi ve Serpantin 










Hiç yorum yok

Mr.Bartender Turkey Türkiye'nin En Büyük Bar Blogger'idir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.